Pad nezaposlenosti u Nemačkoj

made-in-germany-rs-nezaposleni

Nezaposlenost u Nemačkoj pala je neočekivano tokom oktobra, što predstavlja još jedan pokazatelj povratka poverenja kompanija u kapacitete najveće evropske privrede.

Kako je saopštila nemačka Federalna agencije za rad, prema sezonski prilagođenim podacima broj nezaposlenih osoba u ovoj zemlji u oktobru je smanjen za 22.000, na 2.887.000, što je neočekivano, s obzirom da su ekonomisti prognozirali skok nezaposlenosti u ovom mesecu za 4.000. Stopa nezaposlenosti se, međutim, zadržala na nepromenjenom nivou od 6,7 posto, odnosno na najnižem nivou u poslednje dve decenije.

– Stanje naše privrede i dalje je dobro, a tržište rada relativno je zdravo, uprkos slabim pokazateljima iz poslednjih nekoliko nedelja – izjavio je Karsten Klude, šef investicione kompanije „M.M. Varburg & Co“, prenosi agencija „Tanjug“.

Iako je nemačka vlada, zbog trenutne geopolitičke krize i usporenog globalnog rasta, snizila svoje prognoze rasta privrede za 2014. i 2015. godinu, ona ipak poručuje da je domaća tražnja u Nemačkoj i dalje stabilna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор