Nezaposlenost u Nemačkoj najniža od ujedinjenja

Arbeitsamt

Prema zvaničnim statističkim podacima, u novembru je stopa nezaposlenosti u Nemačkoj pala na novi minimum, što pokazuje da se nastavlja oporavak najveće evropske privrede.

Stopa nezaposlenosti, koja prikazuje odnos broja ljudi bez posla prema ukupnoj radno sposobnoj populaciji, snižena je tokom prošlog meseca sa 6,4 procenta, koliko je iznosila u oktobru, na 6,3 posto u novembru.

Nemačko Ministarstvo rada ističe u svom komentaru da je nezaposlenost trenutno na najnižem nivou od ujedinjenja istočne i zapadne Nemačke 1990. godine, prenosi agencija „Frans pres“.

Prema sezonski prilagođenim podacima, broj registrovanih nezaposlenih je opao za 13.000, nadmašivši tako očekivanja analitičara koji su prognozirali smanjenje za oko 5.000 ljudi. Bez sezonskog prilagođavanja, broj nezaposlenih niži je za 16.000 i iznosio je u novembru 2,63 miliona, dok je stopa nezaposlenosti mirovala na 6 posto, navodi ministarstvo rada.

U trećem kvartalu 2015. nemačka privreda je porasla za 0,3 posto, nastavljajući solidan trend rasta iz prvih šest meseci ove godine. U saopštenju ministarstva navodi se da su domaća tražnja i državna potrošnja ključni faktori koji stoje iza ovakvog privrednog rasta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор