Nezaposlenost u Nemačkoj pala na 6,5 posto

made-in-germany-rs-nezaposleni

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj trenutno se nalazi na najnižem nivou od ujedinjenja dve Nemačke 1990. godine, a vlada očekuje da će u ovoj godini ona i dalje nastaviti da pada.

Ovakva situacija na tržištu rada mogla bi da dovede do povećnja potrošnje i dodatnog privrednog rasta u najvećoj ekonomiji Evrope, prenosi agencija „Beta“.

Kako je saopštio Savezni zavod za statistiku „Destatis“, stopa nezaposlenosti u Nemačkoj za mesec januar iznosila je 6,5 procenata, dok je u decembru 2014. godine bila 6,6 posto. U januaru se broj nezaposlenih smanjio za 8.000, pa je trenutno bez posla registrovano 2,8 miliona Nemaca.

Zigmar Gabrijel, nemački ministar ekonomije, izrazio je očekivanje da će privredni rast u 2015. godini iznositi 1,5 procenata Bruto domaćeg proizvoda (BDP), koliki je bio i u prošloj godini. On je ocenio da će se uvođenje minimalne zarade od 8,50 eura po satu, koje je na snazi od 1. januara, povoljno odraziti na smanjenje stope nezaposlenosti, mada su ekonomisti podeljeni po pitanju uticaja ove nove mere.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор