Agenti za nekretnine moraju imati licencu

made-in-germany-rs-agent-nekretnina

U Srbiji će do 9. maja svi posrednici u prometu i zakupu nekretnina morati da završen stručni ispit koji je već položilo 483 agenta, a da bi dobili dozvolu za rad moraće preko svojih firmi da budu upisani u registar koji će u funkciji biti takođe od 9. maja.

Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora „Klastera nekretnina“ izjavio je za agenciju „Tanjug“, da će zahvaljujući ovom uslovu građani imati veću sigurnost, jer će od posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti moći da dobiju daleko kvalitetniju uslugu.

– Svi posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti moraće od 9. maja da imaju položen stručni ispit, odnosno licencu, sa kojom će se upisati u registar posrednika. Njihove firme biće upisane u registar posrednika koji vodi Ministarstvo trgovine i moći će da se vidi na zvaničnoj internet stranici tog ministarstva, a agenti na stranici svoje firme u okviru registra. Prvi ispitni rok za posrednike završen je 22. januara, a drugi ispitni rok će početi 9. februara i trajaće do 9. juna. Svi kandidati mogu da se prijave Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija do 9. februara – naveo je Đorđević.

Po njegovim rečima, svi agenti moraju da savladaju gradivo propisano pravilnikom i polože ispit iz oblasti: pravni okvir i marketing, finansijski i poreski okvir, prostorno planiranje i gradnja. Kako je rekao, zahvaljujući registru, firme će morati da budu osigurane, pa u slučaju da posrednik ne ispuni svoje obaveze iz ugovora o posredovanju, od osiguranja će moći da se naplati šteta. Zakon predviđa i obavezu da klijenti sa posrednikom zaključuju ugovor o posredovanju, zatim da posrednik ima poslovni prostor koji je potpuno odvojen od stambenog uz opremu koja mu je potrebna za obavljanje delatnosti.

– Kod nas postoji oko 830 preduzetničkih radnji i nešto više od 220 privrednih društava koja se bave ovom delatnošću kao osnovnom, mada ih je realno manje, s obzirom da neka nisu aktivna. Tu je zaposleno nešto više od 1.400 ljudi, ali se pretpostavlja da ih neprijavljeno radi bar dva do tri puta više od toga. Privredna komora Srbije je organizovala obuku za polaganje stručnog ispita, tako da svi koji žele da nauče taj posao mogu da se obrate PKS i završe kurs, a zatim i polože stručni ispit. Ta obuka nije obavezna za polaganje ispita, ali obavezni uslovi su: završen četvrti stepen stručne spreme, prebivaliste na teritoriji Srbije i poslovna sposobnost – kaže Đorđević.

Agent za nekretnine Radmila Stanković, koja je položila stručni ispit, kaže da ispit ima dva dela, pismeni i usmeni.

– Na pismenom ispitu pitanja su bila prilagođena našoj struci. Svaki posrednik mora da ima kompleksno znanje, da poznaje i svojinska prava i poslovanje banaka, poresku politiku, da zna šta je građevinska, a šta upotrebna dozvola, a sve zbog toga što posrednik treba da zna da odgovori na svako pitanje klijenta. Svako ko se dugo bavi ovim poslom, mora još jednom da osveži svoje znanje. Za posrednike postoji priručnik iz kojeg može da se nauči ono što je neophodno za ispit. Pismeni ispit obuhvata četiri oblasti sa po 20 pitanja, a svaki agent mora da ima 60 posto tačnih odgovora da bi mogao pred komisijom da polaže usmeni deo – objašnjava Stankovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор