Nezaposlenost u Srbiji pala na 17,6%

made-in-germany-rs-volonteri

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je u trećem kvartalu ove godine na 17,6 procenata, dok se stopa zaposlenosti našla na nivou od 40,6 posto. Stopa nezaposlenosti žena iznosila je 18,4 posto, a muškaraca 17,1 posto, dok je stopa zaposlenosti žena bila 34 posto, a muškaraca 47,8 posto, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako je dalje saopšteno, stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je u trećem tromesečju 17,3 posto, u Regionu Vojvodine 18,1 posto, u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije 15,6 posto, a u Regionu Južne i Istočne Srbije 20,3 posto.

Najveća stopa zaposlenosti u ovom periodu, po podacima RZS-a, iznosila je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije 44,2 posto, u Regionu Vojvodine 40,6 posto, u Beogradskom regionu 38,3 posto, dok je u Regionu Južne i Istočne Srbije bila 38,5 posto, prenosi agencija „Beta“.

RZS je saopštio i da je stopa neformalne zaposlenosti u trećem kvartalu iznosila 23,4 posto. „Ova kategorija obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi i zaposlene u registrovanoj firmi, koji rade bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, a tu spadaju i neplaćeni pomažući članovi domaćinstva“, pojašnjava Zavod.

RZS je „Anketu o radnoj snazi“ u trećem kvartalu 2014. godine, po prvi put sproveo na uzorku od oko 10.000 domaćinstava, pri čemu je anketirano 23.471 građana Srbije, od kojih je 20.408 starijih od 15 godina, pa se na njih i odnose dobijeni podaci.

„Osnovni cilj ove ankete jeste prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema međunarodnim preporukama i definicijama, odnosno dobijanje podataka o tri osnovna, međusobno isključiva kontingenta stanovništva starog 15 i više godina – zaposlena, nezaposlena i neaktivna lica. Radnu snagu – aktivno stanovništvo čine sva lica koja rade makar jedan sat sedmično ili aktivno traže posao u cilju sticanja sredstava za život“, navodi se u saopštenju RZS-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор