Radne knjižice prestaju da se koriste

made-in-germany-rs-radna-zdravstvena-knjizica

Kako je predviđeno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o radu, svi podaci o radnom stažu zaposlenih u Srbiji ubuduće će se voditi u matičnoj evidenciji Fonda penzionog i invalidskog osiguranja (PIO). Elektronskom evidencijom papirne radne knjižice će biti zamenjene od prvog januara 2016. godine.

– Radne knjižice izdate do tog datuma neće se koristiti radi ostvarivanja prava iz radnog odnosa. Tako zapravo Fond PIO preuzima obavezu vođenja radne knjižice u elektronskom obliku za svakog od nas – objašnjava za „Blic“ Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada.
Stručnjaci upozoravaju da zbog prilično haotičnog stanja matičnih evidencija u PIO Fondu mogu nastati problemi u vezi sa dokazivanjem staža i upisom staža u baze podataka.

Čim na snagu stupi Pravilnik o elektronskom zapisu podataka iz radnog odnosa, poslodavci će morati zaposlenima da vrate radne knjižice. Iz nadležnog Ministarstva savetuju da kada počne primena Pravilnika i svi zaposleni preuzmu radne knjižice, da ih ubuduće i čuvaju, jer će se one i dalje smatrati javnom ispravom za dokazivanje staža do vremena uvođenja elektronske evidencije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор