Usvojen novi Zakon o radu

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Komentarišući važnost usvojenih izmena Zakona o radu, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je potrebno usvojiti još neke reformske zakone, poput onog o privatizaciji, i naglasio važnost ovog posla kao dela reformi koje treba da dovedu do stvaranja boljeg investicionog ambijenta u Srbiji.

– Zakon o radu nije donet da nekog štiti, već da stvori najbolje moguće uslove za investiranje u našu zemlju, da poslodavci mogu da ostvare profit, da mogu da plaćaju i zaposle radnike. Kod nas sve mere koje znače nešto dobro za zemlju nailaze na otpore, kao što je to bio slučaj „Jata“, kada su tamo bili protiv privatizacije, dok smo im objašnjavali da ćemo imati bolju kompaniju i više aviona. Sada više niko ne pita šta je sa našim jedinim ispravnim avionom i četiri neispravna, jer sada imamo 10 „erbasova“. Za sve dobro kod nas moraju da postoje protesti i otpori, ali bez obzira koliko bili snažni ili jaki, moramo da uradimo sve ono što je važno za budućnost Srbije – rekao je Vučić u intervjuu za „Blic“.

Po njegovim rečima, država je kriva što je prosečna plata u javnom sektoru 62.000 dinara i što je san naše dece da rade u javnom, a ne u privatnom sektoru. Kako je istakao, mi moramo da menjamo tu filozofiju, kako bi uspeh zaposliti se u privatnom sektoru postao san, a da će se tome pomoći kroz mere zapošljavanja, Fond za razvoj, i subvencionisanim kreditima. Premijer je naveo da se situacija sa „Ikarbusom“ razvija dobro i da će uskoro i to biti završeno, kao i stanje u „Fabrici automobila Priboj“ (FAP).

– Naše rak-rane su „Železara Smederevo“, „Petrohemija“, „Simpo“, i ako te tri kompanije uspemo da rešimo, to bi bio veliki uspeh. Na spisku najvećih dužnika za porez je i „Zastava oružje“ sa 70 miliona eura duga, a hiljade ljudi iz te firme je bilo na protestu protiv novog Zakona o radu. Pitanje je o čemu se tu radi? Država uzima od svih poreskih obveznika da bi plaćala za nešto gde se nedovoljno, malo ili nimalo ne proizvodi. Država ih izdržava i još se bune protiv takve države. Nije država ćup iz kojeg može da se uzima koliko ko hoće i kad god hoće, a nekome morate da uzmete da biste drugom dali – rekao je Vučić i napomenuo da je takođe veoma važno i donošenje Zakona o stečaju i privatizaciji kako bi država mogla da pomogne radnicima u fabrikama u restrukturiranju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор