Nove poreske olakšice podstiču zapošljavanje

made-in-germany-rs-trziste-rada

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana omogućiće značajno rasterećenje poslodavaca prilikom zapošljavanja novih radnika.

Kolike će biti ove olakšice zavisiće od broja zaposlenih, pa će kompanije koje zaposle više od 100 radnika moći da računaju na proporciju 75:25, odnosno da će država dotirati 75 procenata troškova poreza, a firma 25 procenata, piše današnji „Blic“.

Očekivanja su da će rezultati ove mere omogućiti zapošljavanje desetina hiljada ljudi.
– Za 3 od 10 radnika poslodavac bi snosio troškove poreza i doprinosa, a za sedam država. Poreski podsticaji postojali su i ranije, ali nisu pokazali značajnije efekte. Da bi se izbegle prevare, ključno je uvođenje kontrolnih mehanizama, jer se neki privrednici već raspituju kako da zaobiđu zakon. Jedan od tih načina je da postojeći poslodavac osnuje novu firmu u koju bi prebacio zaposlene, a na osnovu toga bi im država za sedam od deset radnika plaćala doprinose i poreze – kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Vlada Srbije je usvojila i Predlog izmena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se obaviti preraspodela novca. Planirano je povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 24 na 26 posto, i smanjenje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje sa 12,3 na 10,3 posto.
Ekonomista Goran Nikolić kaže da će država na ovaj način verovatno pokušati da popuni kasu Fonda PIO, koja je u stalnom deficitu, za razliku od Fonda zdravstva. Osim za plate radnika u javnom sektoru, najznačajniji izdaci iz državnog budžeta su za transfere Fondu PIO, kao i za otplatu ranije uzetih kredita.

– Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje limit ličnih prihoda daleko je veći od limita za zdravstveno osiguranje. Za većinu ugovoraca poslodavci ne plaćaju zdravstveno osiguranje, ali je obavezna uplata za PIO, i taj doprinos će biti za dva procentna poena veći. Tako će i priliv u Fond PIO biti veći – objašnjava Nikolić.

Premijer Vučić je najavio i usvajanje mera za jeftinu stanogradnju, kao i subvencionisane kredite za privredu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор