U Nemačkoj troškovi rada za trećinu viši od EU proseka

Nemacka zastava

Troškovi rada u Nemačkoj za trećinu su viši od proseka u Evropskoj uniji, ali su i dalje znatno niži nego u okolnim zemljama.

U 2013. godini nemački poslodavci su u proseku plaćali 31,70 eura po radnom satu, saopštio je danas Savezni zavod za statistiku. Tako se Nemačka, zajedno s Finskom našla na sedmom mestu u EU po visini troškova rada, prenosi agencija „Beta“.

Inače, u EU troškovi rada najveći su u Švedskoj i iznose 43 eura, dok su najmanji u Bugarskoj, gde odrađeni sat košta 3,70 eura. U odnosu na Nemačku, troškovi rada viši su u Holandiji, Francuskoj i Luksemburgu, ali i u Danskoj, Belgiji i Švedskoj. Poslodavci su plaćali manje od 10 eura za radni sat u Estoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, kao i u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

U ukupne troškove rada spadaju bruto zarada i prateći, sporedni troškovi rada, u koje spadaju socijalna osiguranja, troškovi zaštite na radu, bolovanja zaposlenih, stručno usavršavanje zaposlenih i slično.

U prošloj godini nemački poslodavci su na svakih 100 eura bruto zarade zaposlenih plaćali još dodatnih 27 eura za prateće troškove rada, a na osnovu toga Nemačka je bila ispod EU proseka od 31 eura.

Najviši prateći troškovi rada su u Švedskoj i iznose 51 euro, u Francuskoj su 47 eura, dok su najniži u Sloveniji, u visini od 16 eura, u Luksemburgu i Danskoj iznose 15 eura, a na Malti 10 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор