Minimalnu zaradu prima trećina radnika u Srbiji

made-in-germany-rs-sica

Minimalna zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i spada u najniže u regionu. Procenjuje se da čak trećina zaposlenih u našoj zemlji prima minimalac, koji trenutno iznosi 115 dinara po satu, a na mesečnom nivou 20.010 dinara, pišu „Večernje novosti“.

Kako predlažu sindikati, u okviru izmena Zakona o radu trebalo bi uvesti odredbu po kojoj bi bilo predviđeno da se minimalna zarada može isplaćivati najviše šest meseci, i to u slučajevima kada se poslodavci, odnosno firme, nalaze u problemu. Sindikati takođe traže da se minimalac utvrđuje jednom godišnje, u oktobru, kao i da bude najmanje u visini 70 procenata od minimalne potrošačke korpe, koja sada košta oko 65.000 dinara.

Pre nekoliko meseci sindikati u Srbiji tražili su da se minimalna cena rada poveća na 130 dinara po satu, što poslodavci nisu prihvatili iz razloga, kako su naveli, što se za to nisu stvorili uslovi u privredi. Na februarskoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije smatra da zabrinjava činjenica da minimalac u Srbiji ne može da zadovolji ni egzistencijalni minimum potreba stanovništva. Po njegovim rečima, sindikat procenjuje da trećina zaposlenog stanovništva u Srbiji živi od minimalne zarade, a to praktično znači da oko 500.000 građana prima minimalac.

U Srbiji je poslednji put minimalna zarada korigovana u aprilu 2012. godine, kada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na 115 dinara. Srpski radnici sa minimalnom platom od 175 eura i tada su bili među najmanje plaćenih u okruženju.

Što se tiče situacije u Evropskoj uniji, Bugarska je u 2013. godini sa 3,7 eura po radnom satu, imala najnižu cenu rada u EU, ali je istovremeno imala i najveće povećanje te cene od 44,1 posto u periodu od 2008. do 2013. godine. Kako pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku – „Eurostat“, u Švedskoj se rad najbolje plaća sa 40,1 euro po satu. Prosečna cena rada u EU u 2013. godini iznosila je 23,7 eura, dok je u eurozoni bila 28,4 eura. Podaci „Eurostata“ pokazuju i da su u EU u januaru minimalne plate značajno varirale, od svega 174 eura u Bugarskoj do čak 1.921 eura u Luksemburgu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор