Sprečen ilegalan odlazak 144 srpska radnika u Rusiju

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Policija je podnela još jednu, u ovoj godini treću po redu krivičnu prijavu zbog ilegalnog slanja naših radnika u inostranstvo.

Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici sprečili su upućivanje 144 radnika na rad u Rusiju bez radnih viza i ugovora o radu. Osnovnom javnom tužilaštvu u Šidu podnete su krivične prijave protiv S. L. iz Bijeljine, i R. R. i A. K. iz Šida, osumnjičenih da su za novac, neovlašćeno posredovali u zapošljavanju radnika.

Policija navodi kako se sumnja da je S. L. u pronalaženju radnika angažovao drugu dvojicu, pa je A. K. na „Fejsbuk“ postavio oglas za posao, na koji se javilo 144 ljudi, uglavnom građevinske struke. Radnici su morali da plate fotografije za izradu radnih viza, a R. R. je osumnjičen da je kandidatima uzeo pasoše i naveo ih da potpišu izjavu da će mu za posredovanje pri zapošljavanju platiti oko 150 eura. Dvojica osumnjičenih navodno su uzeli od kandidata i 13.000 dinara za troškove izdavanja ruske vize, pišu „Večernje novosti“.

Provereno je da ruska ambasada u Beogradu nikada nije primila dokumentaciju osoba koje su se javile na ovaj oglas za posao, a policija poziva građane koji su osumnjičenima predali svoja dokumenta, da ih preuzmu u policijskim stanicama prema mestu prebivališta.
U šidskoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje naglašavaju da postoji jasna zakonska procedura oko odlaska na rad u inostranstvo, kao i ko i na koji način tako nešto može da organizuje. Iz NSZ upozoravaju građane da ne nasedaju na priče prevaranata koji obećavaju posao u inostranstvu.

Ukoliko poslodavac upućuje lica na rad u inostranstvo ili se oglašava nudeći tu vrstu usluge, a ne poseduje odgovarajuće dozvole, tržišna inspekcija će protiv njega podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kazne za ovaj prekršaj kreću se od 100.000 do milion dinara za firmu, odnosno do pola miliona za preduzetnika, navode u Ministarstvu rada.

Pre ovog slučaja u Sremskoj Mitrovici, policija je nedavno uhapsila Dušana Kukića, vlasnika agencije „Hej ju“ iz Čačka, takođe zbog problema sa srpskim građevincima u Sočiju. U Ministratvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da je inspektor rada utvrdio da se ova agencija bavila konsaltingom, da nije imala zaposlenih, da nije imala dozvolu za rad, kao ni za upućivanje radnika u inostranstvo, da se nelegalno oglašavala kao posrednik u zapošljavanju, kao i da je privremeno odjavljena iz Agencije za privredne registre (APR).

Inspekcija je izvršena i kod Stane Jokanović iz Šapca, koja je preko svoje Agencije za poslovne usluge „Rad“, posredovala u zapošljavanju kao preduzetnik, iako je u martu prošle godine izbrisana iz APR. Prema rečima Jokanovićeve, ona je posredovala u zapošljavanju 50 lica u Rusiji, tako što je zainteresovane upućivala na tri kompanije – „Velestroj“ iz Zemuna, „Putevi“ iz Užica i „Alkaplus – plus kompani“ iz Novog Pazara. Ove usluge naplaćivala je 100 eura po osobi, bez izdavanja bilo kakvih priznanica ili ugovora o saradnji sa tim poslodavcima. Tržišna inspekcija je zabranila rad ove agencije, ali je ona ipak nastavila ilegalno da posluje, pa je Inspekcija sve podatke prosledila policiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор