Nemačka brine o svojoj omladini

made-in-germany-rs-omladina

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke stopa nezaposlenosti među mladima uzrasta od 15-24 godine u ovoj zemlji iznosila je u martu 5,9 posto, što je daleko ispod proseka većine zemalja u evrozoni.

Statistički podaci iz Berlina dobijeni na uzorku od 100 mladih Nemaca između 15-24 godine pokazuju da 44 posto njih pohađa neku školu ili fakultet, 31 posto njih je zaposleno, 16 posto ih je na profesionalnoj obuci, 5 posto je nezaposleno, dok se četiri posto mladih ne može svrstati ni u jednu od ovih kaegorija, prenosi list „Mond“.

Broj nezaposlenijh građana Nemačke mlađih od 25 godina smanjen je od 2005. do 2011. godine za 600.000, prvenstveno u istočnom delu zemlje. Stopa nezaposlenosti među mladima u Nemačkoj najniža je u evrozoni zahvaljujući, kako se navodi, zdravoj ekonomiji kao osnovi za otvaranje novih radnih mesta, demografskom razvoju, s obzirom na sve veću starost populacije, kvalitetnoj profesionalnoj obuci, ali i radu na određeno vreme.
U Grčkoj, na primer, 59 posto nezaposlenih građana čine mladi do 25 godina, u Španiji je taj procenat 54,6 posto, u Italiji 42,4 posto, a u Portugaliji preko 40 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор