Nemačka stopirala program zapošljavanja mladih Evropljana

made-in-germany-rs-the-job-of-my-life

Zbog prevelikog broja pristiglih zahteva Nemačka je obustavila program zapošljavanja mladih Evropljana, koji je trebalo da traje do 2018. godine.

Na službenom portalu „Thejobofmylife.de“, je objavljeno da je do kraja marta ove godine po programu „Mobipro“ 9.000 mladih ljudi iz evropskih zemalja podnelo zahteve za dodelu bespovratnih sredstava za zapošljavanje, prenosi „index.hr“.

Ovim programom zapošljavanja obuhvaćeni su mladi od 18 do 35 godina, a odabrani kandidati stekli su pravo na besplatan kurs nemačkog jezika, plaćene troškove selidbe, finansijsku podršku tokom stažiranja, kao i na razne savetodavne usluge. Nemačka je za ovakav način zapošljavanja, prethodno odobrila tri puta veći iznos sredstava nego što je na početku bilo predviđeno, ali je broj prijava nadmašio sva očekivanja, pa nije bilo moguće obezbediti sredstva za sve kandidate.

U Evropskoj uniji bez posla je krajem prošle godine bilo registrovano 5,6 miliona osoba mlađih od 25 godina, od kojih se 3,5 miliona nalazi u evrozoni. Nezaposlenost mladih u Evropskoj uniji iznosila je 23,6 procenata, dok je u evrozoni bila 24,2 posto. Najveće stope nezaposlenosti mladih u EU imaju Španija (57,7%), Grčka (54,8%) i Hrvatska (49,7%), dok su najmanje u Nemačkoj (7,5%) i Austriji (8,6%).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор