Opština Čajetina sama rešava nezaposlenost

made-in-germany-rs-nezaposleni

U ovoj godini Opština Čajetina je iz svog budžeta izdvojila 5,4 miliona dinara za javne radove, ali i za programe samozapošljavanja i stručne prakse za mlade sa fakultetskom diplomom.

– Jedina smo lokalna samouprava u Zlatiborskom okrugu, a verujem da smo jedina i u Srbiji, koja je sopstvenim sredstvima pokrenula program mera aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini, jer država, preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u ovoj godini nije opredelila sredstva za tu namenu. I za narednu godinu Opština će pripremiti lokalni akcioni plan zapošljavanja, čiju bi realizaciju sa 15 posto sredstava trebalo da podrži i Služba zapošljavanja – objašnjava pomoćnica predsednika opštine Bojana Božanić, prenosi „Danas“.

Po njenim rečima, zaključno sa 6. novembrom ove godine, završen je, u saradnji sa NSZ, opštinski konkurs za samozapošljavanje, stručnu praksu i javne radove, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno tri miliona dinara. Po završetku konkursa, lokalna samouprava je, kako kaže uvidevši da je mnogo veći broj zainteresovanih, rešila da iz budžeta izdvoji i dodatnih 2,4 miliona dinara, kako bi izašla u susret svima koji su se prijavili na konkurs.

– Za javne radove, tokom kojih će za potrebe JKP Zlatibor biti angažovano šest lica, izdvojeno oko milion dinara. Isti iznos opredeljen je i za samozapošljavanje, pa će šest lica dobiti po 160.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Za stručnu praksu 15 mladih sa fakultetskom diplomom, koji su se vratili u Čajetinu, izdvojeno je 3,5 miliona dinara. U vremenu kada se mnogi radnici otpuštaju, 27 mladih ljudi zasnovaće radni odnos na određeno vreme i biće na stručnoj praksi. To je način da se pokažu i da sebi stvore priliku za ponovno zapošljavanje kod istih poslodavaca ili da dobiju dobre preporuke za novog poslodavca – kaže Božanićeva i dodaje da se Čajetina veoma brzo razvija i da su joj potrebni kadrovi koji će tome doprineti, kao i da će Opština i u narednoj godini nastaviti da podržava zapošljavanje.

Prema zvaničnim podacima u Čajetini ima oko 16.000 stanovnika. Krajem oktobra ove godine evidentirano je 836 nezaposlenih lica, među kojima prednjače mladi od 25-29 godina, i lica sa trećim i četvrtim stepenom obrazovanja. U prethodnom mesecu u ovom gradu se zaposlilo 179 ljudi, od kojih 28 sa evidencije NSZ.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор