Srpski naučnik fotografijom otkriva karcinom!

made-in-germany-rs-aleksandar-tomic

Srpski naučnik Aleksandar Tomić, profesor fizike u Šestoj beogradskoj gimnaziji i predavač na Mašinskom fakultetu u Beogradu, izumeo je softver pomoću kojeg se preko digitalne fotografije pacijenta može otkriti začetak tumora veličine vrha čiode.

Ovaj izum koji predstavlja revoluciju u prevenciji karcinoma, nije međutim, vlasništvo Srbije, već američke kompanije „Maj skin“, koja je finansirala Tomićeva istraživanja, prenosi „Kurir“.

– Sve je počelo u perodu od 2009. do 2011. godine, kada je istraživački tim sastavljen od profesora Đure Koruge, dr Jadrana Bandića, inženjera Željka Ratkalja i mene, na Mašinskom fakultetu u Beogradu razvio novi, apsolutno bezopasan metod za ranu dijagnostiku kancera kože. Nakon 2011. godine nastavio sam istraživanje bez podrške sistema, doveo metod do perfekcije i proširio njegovu primenu na sve vrste kancera. Taj rezultat prikazan je 10. oktobra na Sedmom kongresu integrativne medicine u Beogradu, gde je izazvao ogromnu pažnju stručnjaka iz celog sveta – priča profesor Tomić.

Kako dalje objašnjava, njegov metod dijagnostifikovanja kancera predstavlja kombinaciju Ramanovih spektara primenjenih na digitalne snimke.

– Pacijent sam može da fotografiše sumnjivo mesto digitalnom kamerom određenog spektra i da fotografiju pošalje timu stručnjaka na analizu. Na osnovu spektra s fotografije koji se pretvori u dijagram, naučnii tim može sa sigurnošću od 99 procenata, da utvrdi da li se radi o tumoru, u kakvom je stanju, da li se razvija ili miruje, kao i da li je hitno potrebna operacija. Na osnovu fotografije čela može se otkriti tumor mozga, a u tom slučaju snima se čelo kako bi se dobila informacija o tumoru iza kosti lobanje – objašnjava Tomić.

Po njegovim rečima, blagodeti ove metode ranog dijagnostifikovanja tumora pacijenti će moći da koriste za otprilike godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор