Srpski maturant sa „razbijačem trombova“ osvojio „Eureku“

made-in-germany-rs-stefan-velja

Novosadski maturant Stefan Velja osvojio je zlatnu medalju na nedavno završenom Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija „Eureka 2014.“ u Briselu, za patent namenjen razbijanju trombova u organizmu.

Pored zlatne medalje „Eureke“, Velja je za svoj izum dobio i orden Evropske unije (EU) prvog reda za zasluge u inovacijama, orden Kraljevine Belgije za nauku, nagradu rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije i zlatnu plaketu moskovskog Instituta za inovacije.

Tim povodom on je izjavio da mu osvajanje zlatne medalje na Festivalu pronalazaka mnogo znači i da se nada da će mu nagrada pomoći prilikom dobijanja stipendije za fakultet. Govoreći o svom izumu, on je objasnio da je to „jedna naprava koja se poput stenta ugradi u krvni sud i ima za cilj da spreči štetu koju bi neki tromb mogao da prouzrokuje“, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ovaj uređaj ima mogućnost da fizički zaustavi tromb i preko signala pošalje poruku da se taj tromb dalje hemijski razloži. Pacijent može da dobije i informacije o tome da li se nešto dogodilo u krvotoku i da li ima potrebe za odlazak lekaru, odnosno da li treba da se menja doza lekova koja bi razgradila tromb. Ovaj uređaj ne bi trebalo ni na koji način da remeti svakodnevni život korisnika, a značaj patenta je u sprečavanju kobnih posledica koje proističu kada tromb dospe u vitalne organe: srce, pluća i mozak – kaže Velja i potvrđuje da je njegov patent zaveden u nacionalnom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Kako dalje priča, od ideje do realizacije izuma prošlo je oko šest meseci, ali napominje da je u tom vremenu išao i na neka druga takmičenja, a i u školu, te da nije svih šest meseci aktivno radio na realizaciji projekta. Osim nastupa na Festivalu pronalazaka u Briselu, Velja je ranije učestvovao i na naučnom takmičenju srednjoškolaca u Južnoj Africi, gde je sa svojom ekipom osvojio treće mesto, dok je na „Majkrosoftovom“ svetskom takmičenju naučnika, sa svojom ekipom osvojio srebrnu medalju. Velja je maturant čuvene novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i još uvek nije odlučio šta će studirati, ali kaže da je najbliži odluci da to bude fizika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор