Prijepolje širi svoje malinjake

made-in-germany-rs-maline

Na području Opštine Prijepolje zasadi malina će ove jeseni, uz subvencije lokalnih vlasti, biti prošireni za dodatnih 80 hektara.

U ovoj srpskoj opštini 60 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava dobilo je ove jeseni uz pomoć Opštine 120.000 sadnica maline, odnosno 2.000 sadnica po gazdinstvu. Reč je o poljoprivrednicima koji po prvi put kreću u proizvodnju ovog jagodičastog voća, prenosi agencija „Beta“.

– Novi malinari došli su do sadnog materijala po izuzetno povoljnim uslovima. Sadnicu koja košta 47 dinara platili su po 15 dinara, a ostatak od 32 dinara regresiran je sredstvima iz opštinskog budžeta. Ukupna investicija iznosi oko 5,7 miliona dinara, a iz budžeta je izdvojeno 4,8 miliona dinara – objašnjava Zoran Despotović, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i dodaje da se radi o sertifikovanim sortama sadnog materijala „miker“ i „vilamet“, koji je nabavljen u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Prema statističkim podacima, na području opštine Prijepolje u ovom trenutku pod malinjacima se nalazi više od 300 hektara oranica. Zasadi s malinama verovatno su i veći, jer meštani sadnice nabavljaju i preko nekih udruženja poljoprivrednika, a mnogi svoje malinjake proširuju sopstvenim sadnim materijalom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор