Niški robot osvojio minhenski sajam

made-in-germany-rs-niski-robot

Niška firma „Morena inženjering“ prvi put je početkom meseca predstavila na Sajmu tenike „Automatik“ u Minhenu svog robota za čišćenje i održavanje teniskih terena od šljake, koji od tada ne prestaje da privlači interesovanje javnosti i stručnjaka za robotiku. Pošto je robot nazvan „Kasijus“ (Cassius) bio u pravom smislu te reči zvezda minhenskog sajma, njegovi tvorci po povratku u Srbiju počeli su da dobijaju od kompanija iz inostranstva ponude za partnerstvo u serijskoj proizvodnji, piše „Privredni pregled“.

– Za razliku od drugih robota za ovu namenu, koji se u prostoru snalaze pomoću laserskih skenera i druge skupe opreme, „Kasijus“ se prilikom čišćenja teniskih terena orijentiše uz pomoć algoritama i vizulne detekcije linija i mreže. Interesovanje stručnjaka koji su učestvovali na sajmu u Minhenu poraslo je i zbog čestih problema i takozvanih bagova koje su tokom prezentacija na sajmu imali roboti velikih svetskih kompanija – objašnjava Milica Arsić iz „Morena inženjeringa“.

U niškoj firmi ističu da je „Kasijus“ rezultat rada isključivo stručnjaka iz ovog grada. Osam inženjera bilo je gotovo godinu dana angažovano na izradi prototipa ovog robota, a u pomoć su im pritekle i kolege iz niških firmi „TNG“ i „Mehatronika“. Inače, sama ideja o kreiranju ovakvog robota potekla je od direktora „Morene“ Nikole Petrovića, koji je ljubitelj tenisa, ali ne voli da ravna teren i čisti linije, na šta su u amaterskom tenisu obavezni sami igrači. Projektovanje „Kasijusa“ delimično je finansirala „Morena“, a delimično i EU preko Fonda za inovacionu delatnost. Stručnjaci još uvek rade na usavršavanju robota, kako bi u septembru bio spreman za serijsku proizvodnju.

Kako Arsićeva kaže, „Morena inženjering“ će „Kasijusa“ prvo ponuditi kupcima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i drugim evropskim zemljama u kojima je tenis jedan od najpopularnijih sportova, i dodaje da će u firmi nastaviti da rade na usavršavanju već gotovog robota, tako što će pokušati da ga osposobe i za sakupljanje loptica sa terena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор