Naši i nemački arheolozi iskopavaju drevni „Borđoš“

made-in-germany-rs-tri-arheoloska-iskopavanja

Arheolozi novosadskog Muzeja Vojvodine, u saradnji sa nemačkim kolegama sa Univerziteta za praistoriju iz grada Kila, obavljaće do 10. oktobra obimna iskopavanja na arheološkom nalazištu „Borđoš“ kod Novog Bečeja.

Početna istraživanja na novoootkrivenom nalazištu iz doba neolita oni su započeli u aprilu ove godine, a dosadašnji rezultati iskopavanja veoma su obećavajući, kaže šefica arheološkog odeljenja Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac.

– Dobićemo zanimljive rezultate o dve kuće iz perioda kasnog neolita. Nadamo se da ćemo na osnovu tih otkrića moći da konkurišemo kod fondova Evropske unije, kako bismo nastavili rad na ovom području. Celo ovo istraživanje moglo bi biti od velikog interesa za lokalnu zajednicu, jer bi „Borđoš“ u budućnosti mogao da predstavlja pravu turističku atrakciju – objašnjava Stanković Pešterac, a prenosi novosadski „Dnevnik“.

Pored naših i stručnjaka iz Nemačke, u arheološke radove na ovom lokalitetu uključeni su i naučnici iz Rumunije i Mađarske.

– Radi se o internacionalnom istraživanju zasnovanom, pre svega na multidisciplinarnosti, što je novina u arheologiji 21. veka. Naime, da bismo rekonstruisali način života u određenom vremenskom periodu u prošlosti, neophodno je da u iskopavanja bude uključen veliki broj stručnjaka različitih disciplina, počev od fizičara, preko geofizičara, arheozoologa, do arheobotaničara i ostalih – kaže šefica istraživačkog tima i dodaje da naučnici na ovom mestu žele da odgonetnu kako je izgledao život pre 7000 godina, čime su se ljudi hranili, kakve su vremenske prilike bile u to doba, kao i kakav je tada bio tok reke Tise.

Kako navodi kustos Muzeja Vojvodine i arheobotaničar Aleksandar Medović, na osnovu pojedinih preliminarnih rezultata već sada se može zaključiti da se na lokalitetu desila velika nesreća. Obe kuće su gorele, pa se stoga pretpostavlja da je naselje možda nestalo u vatrenoj stihiji, kaže kustos.

– Već na samom početku istraživanja pronađeno je nekoliko interesantnih predmeta, između ostalog i očuvane keramičke posude i narukvica od spondilus školjke, koja dosta govori o trgovini u prošlosti. Naime, spondilus školjke potiču sa Mediterana, pa se pretpostavlja da je i u to vreme postojala slojevitost u društvu, jer nakit izrađen od njih nije mogao svako da ima – objašnjava Medović.

„Borđoš“ je lokalitet iz praistorije, udaljen 12 kilometara od Novog Bečeja, na oko 200 metara od Tise, na njenoj levoj obali. Na mapi putopisca Marsilija iz 18. veka „Borđoš“ je obeležen kao zemljano utvrđenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор