Obnavlja se Narodni muzej u Beogradu

made-in-germany-rs-narodni-muzej-beograd

Počeli su radovi na obnovi Narodnog muzeja u Beogradu, a kako je planirano, trebalo bi da budu završeni u maju 2016. godine.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je posle obilaska depoa Narodnog muzeja, da će tačan iznos novca za obnovu ovog renomiranog beogradskog zdanja, biti poznat nakon usvajanja državnog budžeta za narednu godinu, kao i da su sredstva za obnovu najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji već obezbeđena. Po njegovim rečima, za obnovu Narodnog muzeja napravljen je projektni zadatak, a biće urađen i glavni projekat, nakon čega će biti raspisan tender za izvođača, prenosi „RTS“.

– Ne radimo samo građevinsku rekonstrukciju naših najznačajnijih muzeja nego i njihove uloge na početku 21. veka, jer naši muzeji, kao što su Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, imaju ogroman potencijal – rekao je Tasovac i najavio da će u Beogradu 2015. godine gostovati velika reprezentativna izložba ruske avangarde iz Sankt Peterburga, koja će, osim u Beogradu, još biti postavljena jedino u Švajcarskoj i Monte Karlu.

On je izvestio i da je sa ruskim ministrom kulture razgovarao o vraćanju jedne stranice „Miroslavljevog jevanđelja“, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja izjavila je da će obnova ove institucije započeti od spoljne fasade i zamene fasadne stolarije, a da će nakon toga biti nastavljeni i unutrašnji radovi. Po njenim rečima, muzej će tokom obnove prva dva meseca i dalje biti otvoren, a zatim će radovi biti nastavljeni bez prisustva javnosti. Ona je objasnila da je deo eksponata ranije izmešten iz Narodnog muzeja, dok će ostala dela ostati u muzeju i tokom rekonstrukcije.

Rekonstrukcija Narodnog muzeja prvi put je najavljena još 2001. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор