Prvi srpski elektromobil

made-in-germany-rs-elektricni-auto

Sa jednim punjenjem baterije, srpski električni automobil, za sada može da pređe najviše 150 kilometara. Lakši je, jednostavniji i jeftiniji za održavanje.

Auto moto savez Srbije (AMSS) predstaviće 18. jula prvi srpski električni automobil, koji su inženjeri Centra za motorna vozila (CMV) AMSS, uz ulaganje oko 20.000 eura, uspeli da naprave za šest meseci, pre svega kako bi dokazali da mogu da naprave ovakav auto, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovaj prototip zvanično još uvek nije moguće pustiti u saobraćaj, ali je sertifikovan, što znači da može dalje da se ispituje i legalizuje, a potom i da dobije konačnu dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja. Nakon toga, srpski električni automobil moći će da se registruje i pusti u javni saobraćaj.

U konstruisanju električnog automobila CMV je bio motivisan i željom da prva takva vozila koristi AMSS upravo kao svoja eksperimentalna vozila za pomoć na putu. Na taj način članstvo u AMSS podrazumevalo bi još pristupačniju i bolju uslugu svim vozačima u Srbiji, navodi se u saopštenju AMSS.

Da je električni automobil budućnosti postao i naša stvarnost, pokazaće se u petak na konferenciji za medije CVS AMSS, kada će zaineresovani moći i da ga isprobaju na poligonu uz asistenciju inženjera Milana Božića, direktora CMV AMSS.

Električni automobil predstavlja revoluciju u oblasti proizvodnje automobila. Ne zahteva skupe popravke i servis, ekonomičan je i moderan ekološki proizvod koji umesto tečnih i gasovitih goriva za pogon koristi struju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор