Za volonterski rad mladih neophodan je zakonski okvir

made-in-germany-rs-volonteri

Srpski ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je izjavio da je potrebno uspostaviti zakonski okvir kojim bi se regulisao volonterski rad mladih u vanrednim situacijama.

– Mladi Srbije su se ujedinili u ovoj vanrednoj situaciji i pokazali da znaju da poštuju sve ono što je neko uradio pre njih. U budućnosti ne možemo stihijski da radimo, već su nam potrebna sistemska rešenja koja će uvesti organizaciju u volonterski rad – rekao je Udovičić za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je ocenio da bi se to moglo postići izmenama i dopunama postojećih zakona ili donošenjem „lex specialis-a“.

– Bitno je da je omladina prihvatila da popravi svoju zemlju. Kada odete u poplavljena područja, vidite meštane prezadovoljne što je neko došao iz druge sredine da im pomogne. Nije lako slušati priče ljudi koji su izgubili sve što su godinama stvarali. Zato su mladi volonteri radili možda i najhrabriji posao – istakao je Udovičić.

Po njegovim rečima, optimizam mladih volontera će opstati i kada vanredna sitaucija u Srbiji prođe, a u skladu sa tim je neophodno uvesti organizaciju i koordinaciju u buduće volonterske akcije.

– Prema mišljenju stručnjaka, u budućnosti ćemo se suočavati sa poplavama, klizištima i požarima na koje ne smemo stihijski reagovati. Nije dovoljno samo obezbediti prevoz za volontere, već i gde će spavati, kao i šta će jesti. Zato nam je potrebno zakonsko rešenje za sve buduće volonterske aktivnosti – objasnio je ministar Udovičić i dodao da je ministarstvo dalo preporuku sportskim savezima da se od nedelje nastave sva sportska takmičenja u Srbiji, kao početak povratka normalnog života u našu zemlju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор