Nemci odlaze u penziju sa 67 godina života

made-in-germany-rs-penzija

Uprkos mnogobrojnim kritikama nemački poslanici usvojili su reformu penzionog sistema. Prema novim propisima, uslov za odlazak u penziju podignut je sa 65 na 67 godina života, dok će oni koji su uplaćivali penziono osiguranje tokom 45 godina moći da odu u penziju sa 63 godine života, prenosi agencija „Tanjug“.

Kritičari tvrde da ovo rešenje nema nekog naročitog ekonomskog smisla u uslovima sve starije populacije. Tokom debate u donjem domu nemačkog parlamenta „Bundestagu“, za novi penzioni plan glasalo je 460 poslanika, njih 64 je bilo protiv, dok je 60 ostalo uzdržano.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je stala u odbranu penzione reforme, ocenjujući je kao „pravednu meru“, dok ju je nemačka ministarka rada Andrea Nales nazvala „neophodnom“.

Kako se procenjuje, zbog viših penzija za majke čija su deca rođena pre 1992. godine, ove reforme bi trebalo da Merkelovu „veliku koaliciju“ koštaju do 2020. godine 60 milijardi eura.

Usvojeni penzioni plan je jedan od najvećih projekata dosadašnje petomesečne vlade kancelarke Angele Merkel, pored reforme energetskog tržišta i uvođenja jedinstvene minimalne plate na nivou čitave države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор