Ženama u Srbiji pooštreni uslovi za odlazak u penziju

made-in-germany-rs-penzija

Uslovi za odlazak žena u Srbiji u penziju od sledeće godine biće pooštreni, pa će za punu starosnu penziju u 2015. godini ženama trebati navršenih 60,5 godina života.

Novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) propisuje da i za muškarce i za žene ostaje jedan nepromenjen uslov, odnosno da je za penzionisanje potrebno najmanje 15 godina staža, a da se u punu penziju može otići sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života, piše Politika.

Uslov za muškarce i dalje je 65 godina starosti, dok se ženama postepeno podiže starosna granica, tako da će u 2015. godini one za punu starosnu penziju morati da imaju najmanje 60 godina i 6 meseci života.

Što se tiče prevremenih penzija, u nastupajućoj godini žene u penziju mogu otići sa 36,4 godina staža i najmanje 54,4 godina života, a muškarci sa 40 godina staža i najmanje 55 godina starosti. U tom slučaju svi oni će morati da plaćaju penale od po 0,34 posto za svaki mesec do navršenih godina života propisanih za sticanje starosne penzije, što ukupno ne može da prelazi 20,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор