Zanati ne interesuju buduće srednjoškolce

bricklayer

Prema podacima novosadske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na tržištu rada ovog grada nedostaju zidari, armirači, tesari, krojači, stolari, atestirani zavarivači… – zanimanja koja su u Srbiji deficitarna već godinama.

Ukoliko rade za sebe, majstori ovih zanimanja mesečno mogu da zarade i do 1.000 eura. Ovakva plata daleko je veća od prosečne i trebalo bi da zainteresuje mlade, što se ne dešava, piše novosadski „Dnevnik“.

Ni dobra zarada, ni šansa za zaposlenje odmah nakon školovanja ne motivišu buduće srednjoškolce da se upisuju na zanatske smerove, zbog čega su mnogi morali biti ugašeni. Najviše osmaka upisuje gimnazije, ekonomsku ili medicinsku školu, pa je takvih zanimanja i najviše na tržištu rada, a da bi se sa ovakvim kvalifikacijama stiglo do posla, najčešće je potrebno tražiti ga i više godina.
Na smerove krojača i stolara u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ ove školske godine nije upisan ni jedan učenik, zbog čega su smerovi ugašeni.

– S obzirom da su se đaci prošle godine upisivali bez polaganja završnog ispita, a samo na osnovu uspeha iz osnovne škole, svi su birali četvorogodišnje smerove. Najmanje učenika je upisalo zanatske smerove. Ove godine osmaci će polagati završni ispit i čini se da će biti više zainteresovanih za zanate, a ugašeni smerovi mogu ponovo biti vraćeni u školski program. Formalno-pravni uslovi za vraćanje ovih smerova postoje i ukoliko se za njih prijavi dovoljan broj đaka, vratićemo ih – kaže Stanko Matić, direktor škole.

Isto tako u Srednjoj mašinskoj školi bravarski zanat upisuje najmanje đaka, a slabo je interesovanje i za smerove strugača, brusača i glodača. Direktor škole Miloš Mazalica kaže da je naš najveći problem što se ne prati stanje na tržištu rada, pa svake godine školu završava veliki broj ekonomskih tehničara ili gimnazijalaca za kojima ne postoji potražnja.

– Kontaktirao me je direktor firme „Kabel“ tražeći da mu preporučim naše učenike za zanatske poslove. Traže nekoliko zanimanja, između ostalog i bravare i operatere mašinske obrade, što znači da će neki naši učenici uskoro dobiti posao. Nevolja je u tome što su sva ta zanimanja deficitarna na tržištu. Prošle nedelje firma „Unimet“ je zaposlila 17 naših bivših učenika, a javili su da im treba još 10 radnika – priča Mazalica i ističe da zbog situacije u društvu, najveći broj mladih želi da završi četvorogodišnju srednju školu i zaposli se u nekom od javnih preduzeća, što će u buduće biti neodrživo.

Mazalica dalje objašnjava kako proizvodne delatnosti predstavljaju osnov napretka društva, a mladi se za proizvodnju ne školuju, jer je industrija u Novom Sadu „na izdisaju“, a i trend je takav da se malo cene zanati. Kako kaže, osim toga, svake godine dece je sve manje, a kvote za upis u srednje škole se nisu godinama menjale, pa ćemo doći u situaciju da će svi moći da upišu četvorogodišnje smerove.

Već dugo godina u nazad do posla u Srbiji najteže dolaze gimnazijalci, pravni, turistički i hemijski tehničari, ali takođe i svi prefesori, osim profesora matematike i fizike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор