Dvojno obrazovanje po ugledu na nemačko

made-in-germany-rs-diploma

U narednih pet godina, oko 500 budućih sredonjoškolaca iz Užica i okoline moglo bi biti zaposleno u dvroprerađivačkoj industriji, pod uslovom da država dozvoli privredi uvođenje u sistem novog obrazovnog profila.

„Operatere izrade nameštaja“ posao čeka u jednoj od sedam kompanija iz ove oblasti, kojima trenutno treba najmanje 300 stručnih radnika sposobnih da odgovore zahtevima proizvodnje, piše „Blic“.

– Ministarstvu prosvete uputili smo zahtev da nam od narednog upisnog roka odbori uvođenje potpuno novog obrazovnog profila koji, za sada ne postoji nigde u Srbiji. Ta struka objedinila bi tri zanata: stolarski, tapetarski i lakirerski. Pokretači svega su preduzeća kojima treba ovakav majstorski profil u pogonima. Elaborat priložen ministarstvu, pokazao je da će u narednih pet godina između 300 i 500 mladih sa zvanjem operater izrade nameštaja moći odmah da dobije posao. Ovo je prvi korak u nastojanju da Tehnička škola uvede dulano obrazovanje kao u Nemačkoj, gde je privreda sastavni deo sistema školstva – kaže Dragan Tucaković, direktor Tehničke škole iz Užica, u kojoj bi od septembra trebalo da se obrazuju ovakvi majstori.

Ideja o uvođenju veoma perspektivnog novog profila u školski sistem stigla je od švajcarske organizacije za razvoj i preduzetništvo VEDA koja je, u ime dvroprerađivača inicirala uvođenje novog zanimanja. Pod uslovom da Ministarstvo da odobrenje, đaci u prvom razredu provodiće tri dana nedeljno u školskim klupama, a dva na praksi u fabrikama potencijalnih poslodavaca. U drugom i trećem razredu odnos teorije i prakse bio bi obrnut.

– S obzirom da u Zlatiborskom okrugu postoji veliki broj preduzeća za preradu i obradu drveta, a nijedna škola ne školuje odgovrajući kadar za tu struku, susrećemo sa sa problemom nedostatka kadrova na tržištu rada – kaže direktor užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Rodoljub Šunjevarić.

Kompanije koje su iskazale potrebu za zapošljavanjem ovakvih stručnih majstora jesu „Atlas“, „Pino Art“, „Zip Univer“ i „Uniko“ iz Užica, te „Ginko“ iz Požege, ivanjički „Matiz“ i „D2 CUT“ iz Čajetine. Po završetku školovanja đaci bi polagati stručni ispit pred komisijom sastavljenom od predstavnika upravo ovih preduzeća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор