Mađarsko dvojno državljanstvo za posao u Nemačkoj i Austriji

made-in-germany-rs-madjarska-pasos

Iz Subotice sve više mladih odlazi na rad u Austriju i Nemačku, zahvaljujući mogućnosti da dobiju mađarsko dvojno državljanstvo, kaže Milan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici.

Popović je gostujući na lokalnoj „Ju-eko” televiziji, naveo da je u prethodnih godinu i po do dve, iz Subotice na ovaj način otišlo oko 1.500 mladih tražeći posao u zemljama Zapadne Evrope, i naglasio da se taj trend nastavlja. Po njegovim rečima, u Austriju i Nemačku odlaze ljudi različitih godina života i obrazovnih profila, da bi tamo radili proste, jednostavne poslove, za koje dobijaju mesečnu platu i veću od 1.500 eura.

– Ukoliko dve osobe odu, zaposle se i zarađuju toliko, to im omogućava da plate stan i troškove, ali i da uštede 1.000 eura mesečno, što je daleko više od mesečne zarade u Subotici, koja iznosi 350 eura. Trend iseljavanja se nastavlja, pa Subotica, ukoliko se ovo nastavi, za dve do tri godine više neće imati mladu radnu snagu. Strani investitori u našem gradu uglavnom zapošljavaju ljude mlađe od 35 godina života, a ukoliko u perspektivi u gradu više ne bude bilo dovoljno mladih za zapošljavanje, moraćemo da dovodimo radnu snagu iz drugih krajeva – kaže Popović.

Kako dalje navodi predsednik Saveza samostalnih sindikata, u Subotici se sve više uči nemački jezik, o čemu svedoči i podatak da u gradu nedostaje više od deset profesora ovog jezika. Popović upozorava da sve više građana svoju decu usmerava da uče nemački jezik, jer verovatno planiraju da ih pošalju u Austriju i Nemačku kako bi tamo tražili posao.

Nedavno je „Blic“ pisao kako je polovina Mađara u Srbiji zatražila mađarsko državljanstvo, iako je kao važan kriterijum, kontrola zanja mađarskog jezika dodatno pooštrena. Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, u Srbiji živi 253 hiljade Mađara, dok 10-15 posto podnosioca zahteva za dvojno mađarsko državljanstvo nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani nekadašnje Mađarske, navodi se u ovom tekstu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор