Dvojno državljanstvo za decu stranaca

made-in-germany-rs-nemacki-turski-pasosi

Nemačka vlada usvojila je nacrt Zakona o dvojnom državljanstvu za decu stranaca, koja su rođena u Nemačkoj.

Po ovom Zakonu, deci stranaca bilo bi omogućeno da zadrže oba pasoša, ako su rođena u Nemačkoj, ako su do 21. godine života provela najmanje osam godina u ovoj zemlji i ako su bar šest godina pohađala školu u Nemačkoj, prenosi agencija „Tanjug“.

Usvajanjem nacrta ovog zakona postignut je kompromis između demohrišćana, vicekancelara Zigmara Gabrijela, kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata.

– Naš kompromis na razuman način prevodi u praksu naš koalicioni ugovor, a tu se pre svega radi o kriterijumu da je za dvojno državljanstvo, odnosno nemačko, potrebno da je dete odrastalo i školovalo se u Nemačkoj. Potrebno je da deca imaju dokaz o pohađanju škole ili svedočanstvo o školovanju – rekao je ministar pravde Hajko Mas i obećao da će biti izbegnute nepotrebne birokratske prepreke.

Ideja da se svoj deci stranaca rođenoj u Nemačkoj, nezavisno od toga gde su odrastali, omogući dobijanje dvojnog državljanstva, potekla je od tri nemačke pokrajine – Šlezvig-Holštajn, Rajnland-Pfalc i Baden-Virtemberg gde su socijaldemokrate i zeleni na vlasti. Ovaj predlog naišao je na negodovanje konzervativaca Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelarke Merkel i njihove „sestrinske“ partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera. Nakon septembraskih parlamentarnih izbora, prilikom potpisivanja koalicionog ugovora Demohrišćani i SPD su se sporazumeli da deca useljenika mogu dobiti dvojno državljanstvo, samo ukoliko su rođena i odrasla u Nemačkoj, što se može dokazati potvrdom o školovanju.

Statistika beleži da u Nemačkoj živi oko sedam i po miliona stranaca, ili oko osam posto ukupnog stanovništva koje broji 81 milion ljudi. Među strancima u Nemačkoj najbrojniji su Turci. Turska zajednica u Nemačkoj kritikovala je kompromis nove vlade o dvojnom državljanstvu, nazivajući ga „birokratskim monstrumom“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор