„Vajmarska trojka“ predlaže novu istočnu politiku EU

made-in-germany-rs-vajmarska-trojka

U zajedničkoj deklaraciji šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske kaže se da se te tri zemlje zalažu za novu „istočnu politiku“ Evropske unije, prema kojoj se susedne zemlje na istoku više ne bi smele stavljati pred dilemu „Rusija ili EU“, prenose nemački mediji, a navodi agencija „Tanjug“.

Mediji u Nemačkoj dalje izveštavaju da se tu kao primer navodi kriza u Ukrajini, u vezi koje su se tri ministra izjasnila da bi posledica ruske aneksije poluostrva Krim trebalo da predstavlja razlog za jačanje saradnje NATO sa istočnim partnerima.

Šefovi diplomatija „Vajmarske trojke“ – Frank Valter Štajnmajer, Loran Fabijus i Radoslav Sikorski, u deklaraciji su takođe predložili održavanje međunarodne konferencije o Ukrajini, uz učešće Rusije, uz sugestiju da bi takvu konferenciju trebalo održati nakon 25. maja i predsedničkih izbora u Ukrajini.

„Vajmarska trojka“ je počela da se formira 1991. godine, prvo kroz neformalan susret bivšeg nemačkog šefa diplomatije Hansa-Ditriha Genšera, tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Rolana Dime i njihovog poljskog kolege Kšištofa Skubiševskog. Kako smatraju članice, ova trilaterala dovela je do bliže saradnje Francuske, Nemačke i Poljske u godinama prelomnih događaja na evropskoj političkoj sceni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор