Srbija od 2000. od Nemačke dobila 1,6 milijardi eura

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Visina sredstava koja su od 2000. godine stigla iz Nemačke u Srbiju dostigla su iznos od 1,6 milijardi eura. Učesnici „Srpsko-nemačkog civilnog dijaloga“ istakli su na susretu u Beogradu, da je posle Evropske unije (EU), Nemačka najznačajniji inostrani partner Srbije.

U delu razgovora posvećenom ulozi Nemačke u Srbiji i rezultatima saradnje dveju zemalja, pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Ana Ilić, obratila se skupu rekavši da se očekuje da će stabilnost u pomoći i kontinuitet dobre bilateralne saradnje s Nemačkom biti nastavljeni i u narednim godinama. Ona je napomenula i da Srbija, pored Nemačke, ima još 30 bilateralnih razvojnih partnera, prenosi agencija „Beta“.

U okviru civilnog dijaloga dve zemlje, organizovanog od strane Evropskog pokreta u Srbiji i Evropskog pokreta Nemačke, o saradnji sa Srbijom govorili su direktor srpske Kancelarije nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Zigmund Miler i šef Odseka Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) Štefan Pirner.

Miler je podsetio da su oblasti delovanja GIZ-a u Srbiji: održivi ekonomski razvoj, odgovorno vođenje vlade, energetika, omladina, ali druge oblasti, kao i da ova organizacija blisko sarađuje sa više ministarstava u srpskoj vladi. Ističući cilj saradnje dve zemlje, Miler je ukazao na podršku Nemačke u procesu pridruživanja Srbije EU, u smislu pokretanja reformskih procesa i razvijanja reformskih potencijala. Govoreći o aktivnostima IRZ-a u Srbiji, Pirner je naveo mnogobrojne konferencije i seminare, dok je kao glavne partnere nemačke Fondacije u Srbiji izdvojio Ustavni sud, Pravosudnu akademiju, Zavod za intelektualnu svojinu i Kancelariju za ljudska i manjinska prava.

Gordana Lazarević, članica glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, istakla je kako je Nemačka dugoročni partner Srbije i da se njena pomoć Srbiji očekuje do 2018. godine, ali kako je naglasila, prema nezvaničnim saznanjima, Nemačka će nastaviti da pomaže tokom celog procesa pridruživanja Srbije EU.

Kako je na skupu naglašeno, dvodnevni „Srpsko-nemački civilni dijalog“, organizovan je između interesnih grupa iz Srbije i Nemačke radi razmene mišljenja i iskustava vezanih za evropske integracije, jačanja bilateralne i multilateralne saradnje privrede i civilnog društva, ali i u cilju jačanja konkurentnosti ekonomija obe zemlje.

Ovaj događaj okupio je u Beogradu predstavnike političke i privredne javnosti, medija i civilnog društva iz Srbije i Nemačke, a održava se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор