Srbija još uvek nije iskoristila 3,5 milijardi eura

made-in-germany-rs-pare-gomila

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone smatra da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte, pri čemu je ukazao da još uvek nije iskorišćeno čak 3,5 milijardi eura sredstava ove banke namenjenih za takve projekte.

– To je već dovoljno novca da se stanje promeni na bolje. Iako su neki projekti započeti, do sada u Srbiji nije realizovan ni jedan od većih projekata javno privatnog partnerstva. Bankarski sistem u Srbiji nije dovoljno likvidan i nema dovoljno novca za kreditiranje privrede. Glavni uzrok za to je visok nivo nenaplativih kredita od 22-23 posto, a priroda loših kredita je takva da se mora više analizirati i ući u restrukturiranje kompanija – naglasio je Patrone na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu.

Po njegovim rečima, ovo važno pitanje najbolje je rešavati pomoću privatnog kapitala, jer ne možemo očekivati da se to rešava državnim novcem poreskih obveznika, prenosi agencija „Tanjug“.

– U Srbiji su prisutni problemi i slabog rasta BDP-a i visoke stope nezaposlenosti, iako ima potencijala da se rast pokrene i pored toga što je konkurencija u regionu jaka. Prednost Srbije je, između ostalog, i što porez na kapitalnu dobit iznosi 15 posto, što je niže nego u drugim zemljama regiona – rekao je Patrone i napomenuo da za uspešne poteze u Srbiji smatra fiskalnu konsolidaciju, privatizaciju i „stend baj“ aranžman sa MMF-om.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор