Fond za razvoj kreditira privrednike sa 5 milijardi dinara

made-in-germany-rs-fond-za-razvoj-srbije

Fond za razvoj Republike Srbije odobriće u ovoj godini pet milijardi dinara kredita privrednicima, uz godišnju kamatu od 2 do 3 posto.

Tokom cele godine će biti moguće uzeti kredite za investicije i obrtna sredstva, ali i zajmove za likvidnost i startap kredite. Minimalni iznos kredita je 300.000 dinara za početnike, a maksimalni 200 miliona, koliko mogu dobiti kompanije, uglavnom izvozničke.

U programu Fonda za razvoj za 2015. godinu u koji je “Blic” imao uvid, navodi se da će investicioni krediti biti odobravani sa rokom otplate do 10 godina i uz grejs period do dve godine. Kamatna stopa iznosi 2 posto godišnje ukoliko je garancija menica banke, a u ostalim slučajevima kamata je 3 posto. Krediti za obrtna sredstva odobravaće se sa rokom otplate do pet godina i grejs periodom od jedne godine.

Kao osnovni uslov za dobijanje kredita potrebno je da je preduzetnik u poslednje dve godine ostvarivao dobit, navode u Fondu za razvoj.

– Drugi uslov je dobro obezbeđenje kredita. Najviše se vrednuju menice banke, ali i hipoteka. Vrlo važan je i projekat. Ukoliko, recimo, kupujete opremu, hoćemo da znamo od koga je kupujete. Nećemo dozvoliti da kreditom kupite poslovni prostor od oca. Gledamo i koliko ste zaduženi u bankama, ali i da li je izveštaj revizora pozitivan – kažu u Fondu.

Ovim programom predviđeni su i kratkoročni krediti za podsticanje konkurentnosti i likvidnost. Pravo na startap kredite imaju preduzetnici koji su registrovani počev od 1. januara 2014. godine, a sredstvo obezbeđenja može biti menica banke, hipoteka prvog reda nad nepokretnostima ili zemljištem, kao i lična menica.

U slučaju neizvršavanja ugovorenih obaveza, osim kašnjenja u otplati, Fond može da naplati posebnu godišnju naknadu u visini od 1 posto od iznosa kredita.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор