Na 6 novoosnovanih firmi 10 ih propadne

made-in-germany-rs-office

Problemi u poslovanju malih i srednjih privrednih društva i preduzetnika doveli su tokom ove godine ekonomiju u Srbiji u stanje u kome se na šest novoosnovanih preduzeća, deset već postojećih ugasi.

Po mišljenju direktorke Privredne komore Srbije (PKS) Nermine Ljubović, osnovni problemi koji guše ovdašnju malu privredu su nelikvidnost, 300 parafiskalnih nameta na republičkom i lokalnom nivou, siva ekonomija koja prelazi 30 posto, ali i određeni stepen diskriminacije u postupcima javnih nabavki.

Ona je istakla da sektor malih i srednjih preduzeća čini 99,8 procenata ukupnog broja privrednih subjekata u Srbiji. Ovaj sektor sa 34 posto učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP), sa 44,5 posto u izvozu i 66,5 posto u zapošljavanju. Direktorka PKS smatra da uticaj tog sektora na mere i propise kojima je uređen privredni sistem, nažalost ni izdaleka ne odgovara ovim pokazateljima, prenosi agencija „Beta“.

Na skupu u PKS posvećenom podršci Fonda za razvoj malim i srednjim preduzećima, Ljubovićeva je istakla da su najranjiviji deo tog sektora mala i mikro preduzeća, zbog nedostatka povoljnih mikro zajmova i naglasila da bi trebalo doneti poseban Zakon o mikro finansiranju.

Direktor Filijale Beograd Fonda za razvoj Milan Ljušić, objasnio je da pravo da konkurišu za sredstva Fonda za razvoj imaju sva privredna društva registrovana kod Agencije za privredne registre, osim javnih preduzeća i velikih privrednih društava koja nisu izvoznici. Prema njegovim rečima, najvažniji kriterijum Fonda za razvoj pri odobravanju kredita preduzetnicima, od sledeće godine će biti broj ljudi koje ta firma planira da zaposli. Jedna od novina, kako je dodao, jeste da privredno društvo može da otplaćuje kredit mesečno ili kvartalno, a sredstva obezbeđenja mogu biti bankarska garancija, hipoteka ili menica.

– Cena kredita Fonda za razvoj smanjena je od ove godine sa 4,5 posto na dva do tri posto, pri čemu se investicioni krediti mogu otplatiti na rok najviše do 10 godina, a druge vrste zajmova imaju kraći rok otplate – rekao je Ljušić i dodao da je maksimalni iznos kredita koji odobrava ovaj Fond do 100 miliona dinara, a ako je namenjen za izvoz, kredit može biti i do 200 miliona dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор