Stečaj za 188 srpskih firmi

made-in-germany-rs-office

Vlada Srbije je usvojila Akcioni plan po kojem će se pokretanjem stečaja u 188 preduzeća okončati postupak njihove privatizacije.

Ovakva odluka tiče se preduzeća u kojima nema proizvodnje, a nema ni zainteresovanosti potencijalnih investitora za njihovo preuzimanje. Tu spadaju i preduzeća čije je dosadašnje poslovanje bilo neodrživo. U 76 takvih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 firmi je manje od pet zaposlenih.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, vlada je naložila Ministarstvu finansija, a preko njega Poreskoj upravi i Fondu za razvoj Republike Srbije, da pokrenu postupak stečaja u ovim preduzećima. U svim tim preduzećima biće sprovedeni socijalni programi, prenosi „B92“.

Dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović smatra da će efekti ove vladine mere, kao takve, biti veoma mali.

– Dobro je što je proces pokrenut i konačno imamo rešenje ovog problema, a zaista je tužno da postoje ljudi koji ne rade, a za koje se izdvajaju sredstva iz budžeta. Trebalo bi što pre objaviti tender za preduzeća koja idu u stečaj, jer više ne treba trošiti pare na neporuktivnot – kaže Trbovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор