Profit od parkiranja u Beogradu išao hrvatskoj firmi

made-in-germany-rs-parking-sat

Plaćanje parkiranja na ulicama Beograda preko SMS poruka, koje je u proteklih 11 godina funkcionisalo zahvaljujući softveru hrvatskih stručnjaka, ubuduće će se raditi u domaćoj režiji. Međutim, ostaje pitanje zašto je hrvatska firma čitavu deceniju, direktno ili indirektno ubirala profit od parkiranja u našem glavnom gradu.

Kako pišu „Večernje novosti“, sve je počelo 2003. godine, kada je na tenderu za nabavku, isporuku i instalaciju informacionog sistema naplate i kontrole parkiranja, izabrana najpovoljnija ponuda hrvatske firme „RAO“, čiji je podizvođač bila firma „Komplus“. Ove su firme ujedno bile i jedine koje su učestvovale u javnoj nabavci. Dokumentaciju za učešće na tadašnjem tenderu preuzelo je 12 firmi, međutim samo je „RAO“ dao konkretnu ponudu na kojoj je zaradio 430.000 eura. Srpskih preduzeća nije bilo u konkurenciji.

– Izvođač je isplaćen iz kredita, a provizija nije slata u Hrvatsku, nego podizvođaču i ovlašćenom zastupniku te firme za područje Srbije i Crne Gore, firmi „Komplus“ iz Beograda. Za deset godina njima je ukupno isplaćeno oko 130 miliona dinara – objašnjavaju u „Parking servisu“.

Provizija za svaku SMS poruku kojom je plaćano parkiranje u Beogradu slivala se firmi „Komplus“. Ona je u 2004. godini iznosila tri miliona dinara, a do 2013. godine je dostigla iznos od čak 24 miliona dinara. Međutim, nije poznato da li je ova firma određeni procenat davala hrvatskoj firmi koja je bila vlasnik softvera.

Javno-komunalno preduzeće „Parking servis“ raskinulo je ugovor sa firmom „Komplus“, a krajem jula ove godine potpisalo je ugovor sa domaćim firmama u sastavu konzorcijuma koji je na tenderu pobedio sa najpovoljnijom ponudom. Implementacija i održavanje sistema povereni su firmama „Prointer“ i „Prokomsoft“.

– O ceni daljeg održavanja sistema se pregovara, a ono što se pouzdano zna je da će ona biti fiksna i jeftinija. Ako su dosadašnji troškovi iznosili 40 miliona dinara, plus provizija, sada će na godišnjem nivou biti za deset miliona manji – poručuju iz „Parking servisa“.

Na sajtu „Parking servisa“ se navodi da je vrednost novog ugovora 9.280.000 dinara, odnosno 11.136.000 dinara sa PDV-om. Andrija Čupković, v. d. direktora ovog komunalnog preduzeća tvrdi da je softver besplatan, a kako kaže, najvažnije je da više neće biti provizije od pet posto za svaku SMS poruku, koja je ranije išla firmi „Komplus“.

Inače, prvi SMS sistem u regionu je uveden u Zagrebu, a zatim je prodat Beogradu. Hteli su da ga preuzmu i Novosađani, ali im je bio preskup. Zbog toga su stručnjaci za informacione tehnologije „Parking servisa“ u Novom Sadu sami osmislili sistem SMS naplate, koji se i danas uspešno primenjuje, kao i u mnogim drugim gradovima Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор