Pad ruske rublje zaustavio izvoz iz Srbije

made-in-germany-rs-russia01

Po navodima ministra privrede Srbije Željka Sertića, posle prošlogodisnjeg porasta, pad ruske rublje sada je gotovo zaustavio izvoz domaćih proizvoda u Rusiju.

Na nedavno održanom skupu “Beogradski dijalozi” on je rekao da je u 2014. zabeležen porast izvoza poljoprivrednih dobra u Rusiju sa 186 miliona dolara, koliko je iznosio u 2013. godini, na 307 miliona u prošloj, a da je sada situacija potpuno drugačija.

– Zbog pada vrednosti rublje mi sada imamo gotovo zaustavljen izvoz. I pitanje je kako će nam ova godina proteći. Geoplitička dešavanja utiču na ekonomiju i neke svari ne zavise od nas.Da smo nastavili da poslujemo pod istim uslovima, ove godione je trebalo da idemo na 350 do 400 miliona dolara izvoza, a sada je je pitanje koliko će to uopšte biti. Trenutno pricamo o poljoprivredu, dok i sve druge delatnosti imaju problem sa izvozom u Rusiju – rekao je Sertić objasnjavajući kako na ekonomiju male zemlje kao što je Srbija mogu da utiču geopoliticki događaji, prenosi agencija „Beta“.

Po njegovim rečima, u takvoj situaciji domaća privreda ne može dovoljno brzo de se prekomponuje i reaguje. U Srbiji je svega oko 1.500 preduzeća sposobnih za izvoz i država mora da im pomogne kako bi na ekonomskom planu mogla brzo da reaguju na geopolitička dešavanja u svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор