„Liman braders“ isplatila „Bundesbanku“

made-in-germany-rs-lehman-brothers

Nakon 6,5 godina od bankrota američke banke „Liman braders“ (Lehman Brothers Holdings Inc.), nemačka centralna banka „Bundesbanka“ primila je i poslednju ratu novca koji je u nju uložila.

U saopštenju „Bundesbanke“ navodi se da „oko 1,9 milijardi eura isplaćenih u januaru iz stečajne mase „Liman bradersa“ i njegove nemačke podružnice, „Liman braders bankhaus”, predstavljaju poslednja zaostala potraživanja nemačke centralne banke, prenosi agencija „Frans pres“.

„Posle šest i po godina stečaja i procesa oporavka, ne samo da smo uspeli da naplatimo naša početna potraživanja od 8,5 milijardi eura, već i dodatne kamate i troškove od oko 0,8 milijardi eura, tako da smo izašli iz tog procesa sa čistim bilansima”, navodi se u saopštenju Joakima Nagela, člana Upravnog odbora „Bundesbanke“.

U trenutku kada je sredinom septembra 2008. godine američka banka proglasila bankrot, bila je četvrta najveća investiciona banka u Sjedinjenim američkim državama (SAD). Kada je banka „Liman bradersa“ postala nesolventna, „Bundesbanka“ je, kao članica Eurosistema centralnih banaka, potraživala od nje 8,5 milijardi eura.

Kao garanciju za pozajmice centralnih banaka, „Liman braders“ je koristila složene finansijske instrumente poput hartija od vrednosti pokrivenih aktivom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор