„Dojče banka“ zbog gubitaka dovodi Amerikanca

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Najveća nemačka banka, „Dojče banka“, zabeležila je u trećem kvartalu ove godine, gubitak od 92 miliona eura, zbog čega će finansijski direktor Štefan Krauze preći na drugo mesto gde će biti zadužen za strategiju, dok će na njegovo mesto sesti bivši menadžer „Goldman Saksa“ Markus Šenk (48).

Neto gubitak banke u kvartalu koji se završio 30. septembra, poredi se sa dobiti od 51 milion eura u istom periodu prošle godine, i dobiti od 238 miliona eura u drugom kvartalu ove godine. Neto prihodi porasli su u trećem kvartalu za 2 posto, na 7,864 milijarde eura.

Banka je saopštila da su gubici usledili zbog visokih pravnih troškova, usklađivanja s novim propisima, kao i zbog nastojanja banke da se oslobodi ranijih riskantnih investicija. U saopštenju se navodi da je na njen poslovni rezultat takođe uticalo i izdvajanje novca za moguće gubitke u sudskim sporovima koji se protiv nje vode. Troškovi su nastali zbog istrage navoda o ranijim kršenjima propisa, uključujući i istragu oko moguće mameštanja kamatnih stopa. Banka je stoga formirala visoko mesto za pravna pitanja, kako bi se detaljnije bavila dugim spiskom tužbi i istraga, prenosi agencija „Beta“.

Najveća nemačka banka takođe je bila i pod pritiskom regulatornih tela i tržišta da ojača svoje finansije, zbog čega je u junu izdala nove deonice u vrednosti od 8,5 milijardi eura. Zajedno sa drugim velikim bankama, i „Dojče banka“ je morala da radi na usklađivanju sa sve strožijim državnim propisima, čiji je cilj stabilizacija bankovnog sistema i sprečavanje novih finansijskih kriza. Na sve to stigla je i godišnja revizija finansija banaka od strane Evropske centralne banke, koja je završena u nedelju i na kojoj je „Dojče banka“ prošla test.

Markus Šenk će biti zamenik finansijskog direktora do godišnjeg sastanka banke 21. maja 2015. godine, kada će Štefan Krauze preći za šefa za strategiju banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор