Deficit Srbije nastavlja da raste

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom tromesečju ove godine iznosio je 1,1 milijardu eura, ili za 18 posto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), izvoz srpske robe u prva tri meseca imao je vrednost od 2,77 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 5,2 procenata, dok je uvoz vredeo oko 3,87 milijardi eura, odnosno bio je za 8,5 posto veći nego u istom periodu 2014. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu bila je 71,7 posto i manja je od pokrivenosti registrovane u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,9 posto.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom kvartalu 2015. izražen u dolarima iznosio je 1,24 milijarde i u odnosu na isti kvartal prethodne godine beleži smanjenje od 3 posto. Izvoz robe u vrednosti od 3,12 milijardi dolara, iskazuje pad od 13,5 posto, dok uvoz u vrednosti od 4,36 milijardi dolara, takođe upućuje na pad od 10,8 posto. Pad izvoza i uvoza, kao i ukupne spoljnotrgovinske razmene, izraženo u dolarima, rezultat je jačanja vrednosti te valute prema dinaru i euru, navodi se u saopštenju RZS, a prenosi agencija „Beta“.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Glavni spoljnotrgovinski izvozni partneri Srbije bili su Italija (618 miliona dolara), Nemačka (383 miliona), Bosna i Hercegovina (254 miliona), Rumunija (214 milona) i Ruska Federacija (150 miliona dolara). Najviše robe Srbija je uvezla iz Nemačke (509 miliona dolara), Ruske Federacije (484 miliona), Italije (458 miliona), Kine (385 miliona) i Poljske (208 miliona).

Spoljna trgovina sa zemljama članicama Evropske unije (EU) imala je 64,7 posto udela u ukupnoj razmeni. Zemlje CEFTA drugi su po važnosti partner, sa kojima je Srbija u prvom kvartalu ostvarila spoljnotrgovinski suficit od 344,5 miliona dolara, uglavnom na osnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izvoz Srbije u zemlje CEFTA bio je 516,7 miliona dolara, a uvoz 172,2 miliona dolara.

Pojedinačno, najveći suficit u razmeni ostvaren je s bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali je zabeležen i suficit u trgovini sa Italijom, Rumunijom i SAD. Najveći deficit registrovan je u trgovini sa Kinom, zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova, sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, kao i sa Poljskom, zbog uvoza delova za motorna vozila. Deficit je registrovan i u spoljnotrgovinskog razmeni sa Nemačkom, Mađarskom, Turskom, Švajcarskom i Belgijom.

Prema podacima RZS, u mesecu martu izvezeno je robe za 1,84 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 5,6 posto u poređenju sa istim mesecom 2014. godine, dok je uvoz iznosio 1,539 milijardi eura, što ukazuje na rast od 13,1 posto.

RZS podseća da ne raspolaže podacima za Region Kosova i Metohije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор