Izvoz Srbije u EU potastao za 16%!

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Evropske unije, kao glavnog srpskog spoljnotrgovinskog partnera, u prvih šest meseci ove godine dostigla je nivo od 64,3 procenta ukupnog izvoza. U poređenju sa istim periodom u 2013. godini, u prvom polugođu 2014. srpski izvoz u EU porastao je za 16,1 posto, dok je uvoz povećan za 4,3 procenta, prenosi „Kurir“

Od početka primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, čiji je osnovni cilj stvaranje zone slobodne trgovine, proteklo je godinu dana. Tim povodom Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije je saopštila da je ovim sporazumom stvoren uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa Srbije sa EU, što je doprinelo stvaranju boljeg privrednog okruženja za poslovanje i investiranje u našoj zemlji, a to opet za posledicu ima činjenicu da je EU i najveći srpski investicioni partner. „EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije i sa njom je obavljeno 64,3 odsto spoljnotrgovinske razmene u prvih šest meseci 2014. godine“, navodi se u saopštenju.

Srbija beleži konstantan rast izvoza na tržište Evropske unije, praćen takođe stalnim, ali smanjenim rastom uvoza iz zemalja članica Unije, što je posledično dovelo do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita Srbije u razmeni sa EU.

Ako se pojedinačno posmatraju evropske zemlje u koje Srbija najviše izvozi svojih proizvoda, onda su to u prvih šest meseci ove godine bile: Italija sa 28,4 posto ostvarenog izvoza, zatim sledi Nemačka sa 18,7 posto, a potom i Rumunija, Slovenija i Hrvatska. Što se tiče uvoza robe u Srbiju, na prvom mestu nalazi se Nemačka sa 18,9 posto ukupnog uvoza, a odmah uz nju je i Italija sa 18,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор