Izvoz Srbije u Nemačku povećan za 26%

made-in-germany-rs-import-export

U prvoj polovini ove godine izvoz Srbije u Nemačku je dostigao iznos od 877 miliona eura, što predstavlja povećanje za 26 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, izvestio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Po njegovim rečima, u razmeni sa Nemačkom pokrivenost uvoza izvozom je dostigla rekordnih 80 procenata, prenosi agencija “Tanjug”.

– Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi da se približi cifri od rekordne dve milijarde eura, a ukupna robna razmena bi mogla premašiti nivo od četiri milijarde eura – rekao je Ljajić.

On je istakao da se, osim brojki, značajno poboljšala sama struktura našeg izvoza u Nemačku, i to u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55 posto našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.

– U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape – precizirao je ministar trgovine.

Udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku je oko 10 posto, tako da u razmeni tom vrstom proizvoda Srbija nastavlja da ostvaruje suficit, kao već godinama unazad.

– Od voća u Nemačku najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto, i trenutno iznosi 43 miliona eura. Suficit je takođe zabeležen i u trgovini uslugama – dodao je Ljajić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор