Dodatnim oporezivanjem sprečiti državni bankrot

made-in-germany-rs-eu
Nemačka centralna banka Bundesbank, predlaže da evropske zemlje kojima preti bankrot, razmotre uvođenje jednokratnog poreza na domaći kapital, umesto što traže pomoć od drugih država.

Kako prenosi agencija „Tanjug“, u svom poslednjem objavljenom mesečnom izveštaju, nemačka centralna banka je naglasila da traženje pomoći od poreskih obveznika drugih zemalja treba da bude „poslednja linija odbrane“ države od bankrota.

Bundesbanka je u izveštaju navela da uvođenje jednokratnog nameta građanima svakako nosi sa sobom „znatne rizike“, ali je i naglasila da je to prikladnije od nesolventnosti, a da bi se tim potezom podržao i princip nacionalne odgovornosti.

Prema mišljenju Bundesbanke ovakav porez brzo i znatno bi smanjio dug neke zemlje, čime bi automatski pali i troškovi pozajmljivanja, međutim Centralna banka nije navela koja vrsta poreza bi bila prihvatljiva.

Međunarodni monetarni fond takođe je početkom oktobra prošle godine pisao o mogućem uvođenju posebne takse na bogatstvo pojedinaca da bi se pokrio javni deficit, ali se potom povukao zbog velikog javnog negodovanja do kojeg je doveo ovaj predlog.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор