Nemačka vraća u zemlju 37 tona zlata

made-in-germany-rs-gold
Trideset sedam tona zlata koje je čuvala u Njujorku i Parizu,Nemačka centralna banka (Bundesbanka) vratila je u zemlju pred sam kraj prošle godine.

Kako je lokalnim novinarima rekao predsednik Bundesbanke Jens Vajdman, a prenosi „Itar tas“,vrednost ove količine zlata procenjena je na 1,1 milijardu evra.

Nemačke zlatne rezerve iznose 3.400 tona i posle zlatnih rezervi SAD,druge su u svetu po obimu.Do odluke o vraćanju zlata u Nemačkoj se čuvala samo jedna trećina državnih zlatnih rezervi.Bundesbanka je planove o vraćanju dela zlatnih rezervi u zemlju prvi put objavila u januaruprošle godine. Do 2020. godine Nemačka planira da u zemlju preveze do 1.700 tona zlata, a to znači da će polovina ukupnih zlatnih rezervi Nemačke za šest godina biti u zemlji.

Vajdman je istakao da Bundesbanka ne vraća zlato u zemlju zato što sumnja u pouzdanost stranih partnera, već je to deo koncepta o kome se govorilo početkom prošle godine. Tada su nemački nadzorni organi u više navrata kritikovali centralnu banku, ukazujući da praksa čuvanja dragocenih metala u inostranstvu komplikuje proces potvrđivanja njegove autentičnosti i inventara.

Bundesbanka je 2012. godine objavila detaljne podatke o mestu čuvanja svojih zlatnih rezervi, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 150 milijardi evra. Od te količine zlata 1.536 tona ili 45 posto, u tom trenutku se nalazilo u američkom Sistemu federalnih rezervi, 450 tona ili 13 posto bilo je u Banci Engleske, a 374 tona ili 11 posto u Banci Francuske. Oko trećine rezervi – 1.036 tona ili 31 posto Centralna banka Nemačke čuvala je u svojim trezorima u Frankfurtu.

Nemačka je svoje zlatne rezerve počela da gradi1951. godine, a za vreme hladnog rata zlato je kupovala u Njujorku, Londonu i Parizu, gde ga je i čuvala zbog straha od sovjetske invazije. Inače, po rezervama zlata na prvom mestu u svetu nalaze se SAD, sa više od 8.000 tona. Ruske rezerve zlata sredinom ove godine iznosile su nešto više od 1.000 tona, što Rusiju stavlja na sedmomesto u svetu po obimu rezervi ovog dragocenog metala, preneo je „Itar tas“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор