Nemci nam savetuju manje poreze na plate

Einkommenssteuererklärung
Aleksandar Grunauer, vođa projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), ocenio je da bi smanjenje nameta na plate bila dobra mera za ekonomski razvoj Srbije i povećanje zaposlenosti, i da bi je trebalo ozbiljno razmotriti.

Agenciji Beta on je rekao da bi ta mera bila dobra „iz perspektive projekta lokalno-ekonomskog razvoja“, koji GIZ sprovodi u Srbiji, i istakao da smanjenje poreza na plate „zaista predstavlja meru koja olakšava zapošljavanje“.

– Ako imate zemlju kao što je Srbija, sa preko 25 posto nezaposlenih, onda je jedna od ključnih briga stvaranje novih radnih mesta. Ljude možete zaposliti ako pojeftinite rad, odnosno ako vaša radna snaga košta manje zato što su porezi manji – objasnio je Grunauer.

Smanjenje nameta na zarade, prema njegovim rečima, predstavlja problem za budžet zemlje i lokalne samouprave, koje od poreza na plate ubiraju čitavih 80 posto.

– Postavlja se pitanje kako ovaj manjak može da se kompenzuje. Jedan način je upravo to, da umesto da oporezujete rad, vi oporezujete posed i efikasnije naplaćujete taj porez – rekao je Grunauer.

U GIZ-u zastupaju stanovište da za razliku od plata, ako poboljšate naplatu poreza na imovinu to neće pogoditi građane koji su do sada palćali ovaj porez, već samo one građane koji su eskivirali zakon ne izvršavajući tu obavezu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор