Nemačkim poslanicima povećane plate

made-in-germany-rs-nemacki-poslanici

Na osnovu odluke nove vladajuće koalicije u Nemačkoj da poveća naknade zastupnicima u Bundestagu, poslanicima ove evropske države od sada će zarada biti ista kao i sudijama Vrhovnog suda.

Naknade će poslanicima biti povećane u dva navrata za po 415 eura, kako bi dostigle iznos plata sudija Vrhovnog suda od 9.082 eura. Istovremeno će se i pooštriti kazne za mito, u skladu sa nacrtom zakona koji su u ponedeljak odobrili klubovi zastupnika vladajuće većine u Bundestagu, prenosi „B92“.

Naknade će predstavnicima nemačkog naroda u julu porasti sa 8.252 na 8.667 eura, što predstavlja povećanje za pet procenata, dok bi iduće godine usledilo povećanje za još 4,8 posto. Prvo povećanje državu će koštati ukupno 1,7 miliona eura, a drugo 3,5 miliona. Kako je predviđeno nacrtom zakona, od 2016. godine zastupničke naknade trebalo bi da rastu u skladu sa rastom bruto plata u državi.

Istovremeno sa povećanjem plata, trebalo bi i da budu smanjene poslaničke penzije sa 67,5 na 65 posto naknade, a predviđeno je i ukidanje mogućnosti odlaska u zastupničku penziju sa navršenih 57 godina života. Poslanici bi u penziju mogli da idu tek sa 63 godine. Predstavnik koji bi primio mito mogao bi biti kažnjen zatvorom do pet godina. Strožije kazne za mito preduslov su da Nemačka ratifikuje konvenciju UN-a protiv korupcije, na šta se čeka već godinama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор