Nemcima potrebne tri godišnje plate za stan od 70 kvadrata

made-in-germany-rs-stan01

U Nemačkoj je za kupovinu stana od 70 kvadrata potrebno izdvojiti tri prosečne godišnje bruto plate, što je više za jednu godinu štednje, u odnosu na 2012. godinu. Nakon duge stagnacije, na nemačkom tržištu tokom prošle godine došlo je do rasta cena nekretnina, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako se navodi u studiji konsultantsko-revizorske kuće „Deloit“, Francuzi su po kupovnoj moći nekretnina prilično ispod svojih suseda. Francuski list „Figaro“ piše da se u trećoj studiji o evropskom tržištu nekretnina kompanije „Deloit“ konstatuje da je Francuska jedna od evropskih zemalja u kojoj je veoma teško postati vlasnik stana.

Ipak, situacija je u Francuskoj je u prošloj godini bila nešto bolja, s obzirom da je u 2012. bilo potrebno 9,4 prosečnih bruto godišnjih plata za stan od 70 kvadrata, a što je bilo izazvano blagim padom cena nekretnina (0,9 posto u 2013.), a još više sniženjem kamatnih stopa, obajšnjava se u studiji.

U 2013. ni Britanci nisu lako dolazili do stanova, budući da im je bilo potrebno 8,5 godišnjih plata za kupovinu iste kvadrature, međutim i mnogo više za kupovinu stana u Londonu, najskupljoj prestonici na Starom kontinentu.

Da bi stekli stan površine 70 kvadrata, Italijanima je prošle godine, uprkos padu cena nekretnina od pet posto, trebalo sedam godišnjih bruto plata.

U studiji se dalje navodi da u kupovnoj moći nekretnina postoje velike razlike od zemlje do zemlje, pa je tako u Rusiji potrebno 10 godina rada da bi se stekao ovakav stan, a u Danskoj samo dve. Kako se dalje navodi, cene stanova nisu uvek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije, pa su tako stanovi u nekim bogatim zemljama, kao što su Danska, Nemačka, Holandija ili Belgija, vrlo pristupačni.

Stanovi su pristupačni i u Portugaliji i Španiji. Proglašavanjem „balona nekretnina“ u Španiji, cene nekretnina u prošloj godini pale su za 13 posto, što je uticalo pozitivno na prodaju stanova, tako da je za stan od 70 kvadrata bilo za potrebno 3,6 godišnjih zarada, za razliku od pet godišnjih bruto plata u 2012. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор