Nemačkim direktorima za plate po 5,3 miliona eura

U prošloj godini izvršni direktori 30 najvećih nemačkih kompanija dobili su u proseku plate od 5,3 miliona eura, što je približno cifri iz 2012. godine od 5,2 miliona eura.

Na osnovu studije konsultantske kuće „Tauers Votson“, godišnji izveštaji 23 od 30 kompanija koje učestvuju u sastavljajnju nemačkog berzanskog indeksa DAKS, pokazuju da su plate izvršnih direktora varirale od 1,8 miliona eura, koliko je dobio šef Lufthanze Kristijan Franc, do 15 miliona eura, koliko je primio direktor Folksvagena Martin Vinterkorn, prenosi agencija „Tanjug“.

Vinterkorn je ponovo bio najplaćeniji direktor u Nemačkoj, a njegova plata porasla je u prošloj godini 3,4 posto u odnosu na 2012. godinu. Plate devet direktora sa liste smanjene su, u slučaju šefa Frezenijus medikal ker Rajsa Pauela za čak 43,9 posto, dok su plate 13 direktora porasle, na primer u slučaju lidera Merka Karla Ludviga Kleja za 32,7 posto.

„Tauers Votson“ navodi da je pre odbijanja kamata i poreza, u prošloj godini profit najvećih nemačkih firmi porastao u proseku za jedan posto. U studiji ove konsultantske kuće navodi se i da su nemački direktori zaradili manje od njihovih evropskih kolega, budući da su lideri kompanija koje čine evropski berzanski indeks Dau Džons stoks 50, prošle godine zaradili u proseku šest miliona eura. Izvršni direktori kompanija čijim se akcijama trguje na Volstritu u prošloj godini zaradili su prosečno 12,7 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор