Milion franaka nagrade za naplatu poreza

Aktenkoffer voll mit Euroscheinen
Pet opština u istočnoj Srbiji koje u ovoj godini najviše povećaju naplatu poreza na imovinu, podeliće nagradni fond od milion švjacarskih franaka, izjavio je Aleksandar Grunauer, vođa projekta Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ). On je agenciji „Beta“ rekao da GIZ sprovodi pilot-projekat povećanja naplate poreza na imovinu u devet opština istočne Srbije, i istakao da će kroz fond koji finansira vlada Švajcarske, one opštine koje su u ovom poslu napravile najveći napredak, biti dodatno motivisane. Nagradu će podeliti opštine koje između 1. januara 2014. i 31. januara 2015. godine naprave najveći napredak u proširenju baze imovine svojih građana i povećaju efikasnost naplate poreza na njihovu imovinu.

– Pored novca koji će same da prikupe, mi ćemo opštinu koja je najviše napredovala u naplati, nagraditi sa 400.000 franaka. Ostale četiri najuspešnije opštine međusobno će podeliti preostali deo novca iz fonda, tako što će drugoj pripasti 300.000, trećoj 150.000, četvrtoj 100.000, a ona na petom mestu dobiće 50.000 švajcarskih franaka – rekao je Grunauer i dodao da je istraživanje koje je GIZ sproveo u opštinama u istočnoj Srbiji pokazalo da se skoro 22 posto nekretnina građana ne oporezuje, jer nisu registrovane i nalaze se van evidencije.

Po njegovim rečima, GIZ kroz program za „Lokalni ekonomski razvoj“ pomaže ovim opštinama u ažuriraju baze podatka o imovini, kao i da dodatnim oprezivanjem imovine koja nije bila evidentirana, dođu do novca i time uspostave jednak odnos prema svim svojim poreskim obveznicima.

Na popisivanju imovine GIZ je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje angažovao ljude sa evidencije nezaposlenih lica, a kako objašnjava Grunauer, do kraja februara biće završen popis imovine u svih devet opstina istočne Srbije – Negotinu, Knjaževcu, Golubcu, Velikom Gradištu, Majdanpeku, Zaječaru, Soko Banji, Boljevcu i Kladovu. Grunauer je izjavio da građani uglavnom prihvataju popisivače, i da „normalno reaguju, jer znaju da je to u interesu zajednice kojoj pripadaju“, ali da ima i onih „koji misle da mogu da se inate i da tako prođu“.

On je ukazao da je ovaj posao od posebne važnosti, jer država nema novca kao ranije da popunjava budžete lokalnih samouprava, i istakao da je za evidentiranje imovine važna i politička podrška predsednika opština, koji treba gradanima objasne zašto je to dobro.

– Ne samo da je pravedno da su kad plaćaju, pred zakonom svi jednaki, već i lokalna samouprava kroz porez na novopopisanu imovinu u proseku dobija 22 posto dodatnih prihoda – naglasio je Grunauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор