GIZ i NSZ zapošljavaju 40 ljudi

giz_bmz
Ažuriranje baze poreskih obveznika

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje započinje projekat kroz koji će podržati srpske gradove i opštine u ažuriranju i proširenju baze obveznika poreza na imovinu. Kroz ovaj projekat, privremeno će biti zaposleno 40 ljudi koji će prvo završiti obuku, a potom i raditi na prikupljanju podataka na terenu u cilju ažuriranja baze.

U ovoj fazi projekta učestvuje devet opština iz istočne Srbije: Negotin, Knjaževac, Golubac, Veliko Gradište, Majdanpek, Zaječar, Soko Banja, Boljevac i Kladovo. U ovaj posao GIZ ulaže 36.000 evra, sa kojima će finansirati zarade angažovanih saradnika uzetih sa evidencije nezaposlenih NSZ.

– Redovni prihodi od poreza na imovinu doprinose finansijskom jačanju i većoj samostalnosti lokalnih samouprava u Srbiji. Želimo da podržimo gradove i opštine da naprave šire baze podataka o imovini, a ne da povećavaju cene poreza. Prvih pet opština koje posle ažuriranja svoje baze najviše povećaju obuhvat poreza na imovinu, podeliće sumu od milion švajcarskih franaka bespovratnih sredstava. Ovaj novac smo obezbedili zajedno sa švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju. Opštine će samostalno odlučivati za šta će potrošiti taj novac, ali će to morati da bude u razvojne svrhe. Najuspešnijoj opštini pripašće 400.000 franaka, drugoj 300.000, a trećoj 150.000 franaka. Opština koja osvoji četvrto mesto dobiće 100.000, a peto 50.000 švajcarskih franaka“, objašnjava Aleksander Grunauer, vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ.

On dodaje da je obuhvat kod poreza na imovinu, u zavisnosti od opštine do opštine, 10 do 60 % manji od mogućeg, pa bi povećanje broja obveznika donelo više novca u opštinske kase bez povećanja stopa po kojima bi građani plaćali tu vrstu poreza.

Ministarstvo privrede Republike Srbije zainteresovano je za produžetak ovog projekta, i trenutno pregovara da GIZ kroz projekat „Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji“, za potrebe ministarstva uradi analizu opštinskih prihoda, iz koje bi se videlo, kada se smanji porez na plate, do koje mere taj gubitak poreza može da se kompenzuje oporezivanjem zemljišta, imovine i slično. U nekim opštinama u Srbiji ažuriranje baze podataka o nekretninama nije rađeno još od 1987. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор