Od 2014. tri nova obrazovna profila za mašinsku i elektro struku

made-in-germany-rs-ucionica
U okviru zajedničkog projekta sa nemačkom vladom, od naredne školske godine u srednje stručnje škole za mašinsku i elektro struku uvode se tri nova ogledna obrazovna profila, izjavio je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, nakon otvaranja konferencije o srednjem stručnom obrazovanju. Vrednost projekta je dva miliona evra, a planirano je da traje do 2015. godine.

„Radi se o tri obrazovna profila – industrijski mehaničar, električar i elektroinstalater, kod kojih će praksa biti drugačije uređena, po nemačkom sistemu dualizma. Deca će biti sve vreme u firmi, a dolaziće u školu na teorijsku nastavu“, rekao je Kostić. Kako je objasnio, ti obrazovni profili biće prisutni u školama koje već imaju srodne smerove, a nalaze se u gradovima gde je razvijena privreda koja može da ponudi zaposlenje tako iškolovanim radnicima, kao što su na primer Pećinci, gde se nalazi nemački „Boš“.

On je podsetio da je saradnja sa nemačkom vladom počela 2002. godine kada su prioritet u unapređenju obrazovanja bili ekonomski profili, kao što je poslovni i finansijski administrator, komercijalista, trgovac i bankarski službenik.

„Cilj nam je da stvorimo učenike osposobljene da nastave školovanje, ako to žele, ili da, s druge strane, mogu da se zaposle i budu profesionalni u poslu koji obavljaju“, objašnjava pomoćnik ministra prosvete. „Ovako ćemo dobiti izuzetno obučenog zanatliju koji će moći da nastavi školovanje ako to želi“, zaključio je Kostić.

Dvodnevna konferencija – „Pravci razvoja zanatsko-tehničkog srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji“, koja je danas počela u Beogradu, deo je projekta koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku više socijalnih partnera iz Srbije.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор